A trecut mai bine de un an de când a prins contur în mintea noastră ideea unor ALTFEL de programe educaționale pentru copii și cam jumătate de an de când am început să lucrăm efectiv la realizarea acestui vis al nostru. Astăzi, discutăm cu părinții despre cum vom lucra împreună pentru a-i aduce pe elevi cât mai aproape de cele mai bune rezultate, semnăm actele pentru înscrierea primei generații de elevi din cadrul Logos Academy și povestim, oricui ne întreabă, istoria din spatele primelor programe educaționale bazate pe Classical Education din România.

De unde motivația de a investi în educație în loc să construim o carieră în domenii, poate, mai ușor de schimbat? Unde anume ne dorim să ajungem peste cinci ani cu Logos Academy? Care sunt beneficiile modelului Classical Education pe care îl propunem părinților din București? Sunt doar câteva dintre întrebările la care răspundem zilnic cu bucurie: bucuria că părinții analizează cu multă atenție cum completează nevoia educațională a copiilor lor.

De aceea, astăzi, vă prezentăm trei dintre cele mai importante beneficii pe care le aduce Logos Academy prin metoda de predare Classical Education.

Classical Education – metoda Trivium: gramatică, logică, retorică

Modelul Classical Education are la bază metoda Trivium ce cuprinde trei părți: gramatică, logică și retorică. Fiecare fază se suprapune în mod natural cu etapele de dezvoltare ale copiilor:

Demo Days-16

  • În faza de gramatică, ce corespunde învățământului primar, elevului îi sunt livrate cât mai multe noțiuni din diverse domenii, profitând de faptul că în această perioadă capacitatea lor de memorare este foarte mare;
  • În faza de logică, aferentă elevilor de gimnaziu, accentul cade pe crearea de conexiuni între informațiile asimilate anterior. Ele sunt corelate de elevi și înțelese ca pe un întreg;
  • Ulterior, cunoștințele vor putea fi reproduse, aplicate și în alte domenii sau raportate la alte materii; aceasta este faza de retorică în care, practic, elevul poate vorbi liber despre orice subiect, își poate exprima o opinie în mod coerent și poate veni chiar cu adăugiri sau cu o abordare nouă. Etapa corespunde învățământului liceal.

Metoda Trivium ajută prin faptul că structurează gradul de dificultate al informației în funcție de vârsta copilului și îl face să asimileze cunoștințele natural. Există nenumărate beneficii pe care le aduce modelul Classical Education, dar printre cele mai importante sunt insuflarea principiului de invățare continuă și crearea unei gândiri critice.

  1. Învățare continuă

De multe ori am văzut mirare în ochii părinților atunci când vorbeam despre învățarea continuă. Trebuie explicat că acest lucru nu face referire la faptul că elevii noștri sunt bombardați cu informații, că nu au pauze sau că vrem ca unica lor activitate, din zori până seara, să fie aceea de a învăța.

Învățarea continuă, în cadrul modelului Classical Education, și beneficiile ei se referă la faptul că acumularea de cunoștințe se face etapizat, dar constant. Cu alte cuvinte, este important ca elevii să învețe mereu, ceea ce trebuie, când trebuie, cum trebuie, adică să cultivăm motivația și responsabilitatea de a învăța, nu obligația ei. Mai mult de atât, elevii vor înțelege că procesul de învățare nu se încheie atunci când ies pe poarta școlii sau când își vor finaliza studiile. Nu, învățarea poate avea loc și acasă, în parc sau în cadrul unei excursii; procesul de învatare are loc de-a lungul întregii vieți. Motivația învățării continue este formată, la rândul ei, din mai multe elemente: curiozitate, autodisciplină, atitudine, competență sau alți factori motivatori externi de care încercăm să ținem cont și pe care urmărim să îi stimulăm la fiecare curs.

IMG_7416

  1. Gândire critică și laterală

Cel de-al treilea beneficiu al modelului Classical Education este dezvoltarea gândirii critice și laterale. De fapt, acesta este un rezultat al tehnicilor de predare enunțate mai sus, dar și al mediului de lucru în care se dezvoltă elevii noștri. A-i dezvolta unui copil gândirea critică este un proces de durată, dar care este foarte important să înceapă încă din primii ani de școală. Gândirea laterală presupune creativitate, gândire dincolo de tipare, imaginație multă pe care să o folosească inclusiv pentru rezolvarea unei probleme de logică. Rezultatele gândirii critice și ale gândirii laterale constau în faptul că mai târziu copilul va fi pregătit pentru provocările personale sau profesionale și va păși în societate cu încredere și spirit de reușită. Indiferent de cum va arăta lumea peste ani, de cum va evolua economia, tehnologia sau mediul profesional, elevul are deja bine împământenite instrumentele de gândire necesare.

Este important pentru noi, echipa Logos Academy, să le oferim sprijin părinților care caută un program before sau after school sau cursuri complementare pentru copiii lor care să îi ajute să se dezvolte sănătos sau să își urmeze pasiunea. Sprijinul nostru vine sub formă de informații, de explicații cu privire la activitatea noastră didactică și obiectivele pe care le avem în minte atunci când lucrăm cu elevii noștri, copiii dumneavoastră.

Despre oferta noastră educațională puteți afla mai multe aici, iar dacă aveți întrebări, sugestii sau propuneri vă invităm să le așterneți la secțiunea de comentarii sau să ne trimiteți un e-mail pe adresa office@logoscacademy.ro.

IMG_7486